assalamualaikum

Wednesday, December 21, 2011

WaHHH...HeBaTnYa PeNsYaRaH Kuuu..


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz


haaa...nampak tak kawan-kawan???
Dapat dana penyelidikan jepun tu
siapa yang dapat??
pensyarah pemakanan Dila laa...
DR HAMID JAN
sekarang dila ambil paper dengan dia 
tajuk 'NUTRITION & DISEASES"

tahniah Dr HAMID
we are proud to ur student...
heheee...
(kaki ampu)

Dr Hamid merupakan penerima tunggal dari Malaysia yang dapat geran badan wakafitu selain seorang dari Amerika Syarikat, seorang dari United Kingdom dan 5 penyelidik dari Jepun sendiri.Dr Hamid menerima geran penyelidikan bernilai RM40,000


Penyelidik USM gigih
Menurutnya, sebelum ini, seorang lagi penyelidik USM iaitu Prof. Wan Abdul Manan Wan Muda telah memenangi geran yang sama pada tahun 2005 bagi kajiannya bertajuk “Kualiti Hidup dan Obesiti Dalam Kalangan Suri Rumah Kawasan Luar Bandar Kelantan”.
“Kami amat berbangga kerana dapat memberi geran ini sekali lagi kepada USM atas kegigihan yang ditunjukkan oleh penyelidiknya.
“Tahun ini kami memperuntukkan hampir 20 juta yen atau RM800,000 untuk diserahkan kepada lapan penyelidik dari seluruh dunia yang berjaya dalam permohonan mereka.
“Pihak Tanita mempunyai tabung khusus bagi membiayai sebarang penyelidikan mengenai pemakanan dan obesiti dan kami mengalu-alukan permohonan secara atas talian yang ditawarkan setiap tahun dari Mac hingga Jun,” kata beliau.
Tiga kali mencuba
Dr. Hamid Jan Jan Mohamed
Sementara itu, Hamid Jan ketika ditemui berkata, beliau amat bersyukur kerana berjaya mendapat geran pembiayaan selama setahun itu setelah tiga kali mencuba sebelum ini.
Beliau berkata, penyelidikannya mengenai “Kesan Asap Rokok Pasif Kepada Ibu Mengandung dan Kaitannya Dengan Obesiti” telah bermula pada Oktober lalu melibatkan 250 wanita dan keputusannya dijangka diperoleh paling awal pada Julai tahun depan.
Katanya, sepanjang proses kajian tersebut, beliau dibantu oleh pakar perbidanan, Prof. Dr. Nik Mohamed Zaki Nik Mahmood; pakar kesihatan komuniti, Prof. Madya Dr. Nor Azwany Yaacob dan dua pelajar peringkat doktor falsafa iaitu Loy See Ling dan Marhazlina Mohamad.
Hamid Jan, 35, berasal dari Kuala Selangor, Selangor dan mula berkhimat dengan USM sejak 2007.
Beliau mendapat kelulusan doktor falsafahnya dalam bidang pemakanan dari Universiti London, Britain. – GZDaily

best kan???
TAHNIAH sekali lagi DR HAMID
before beliau present his work to the representative dari Jepun tu
beliau siap pratice lagi depan kiteorang student2 beliau...heheee...
siap tunjuk email yang beliau dapat dari orang2 jepun tu laaa...
keep it up DR..
hope DR berjaya...=)


No comments:

Post a Comment