assalamualaikum

Wednesday, October 20, 2010

PASTRI...mmm...PASTRI

yum..yumm.yum


biskut raya berkoko

karipap ayam

apple pie

chicken pie

cream puff


semasa mencanai pastri

ni teknik lipat buku tuk pastri berlapis

...SALAM....
kali ni nak cerita pasal amali penyediaan makanan yang ke-5...waa dh yg ke lima...tinggal 1 lg amali tuk abis...
kali penyediaan pastri..apa itu pastri???
 alaaa...sume org suke makan laa...
cara penyediaannya agak rumit sedikit la jika nak dibandingkan dengan masakan yang lain...jika salah buat, alamaknya xjd la kite pnye pastri...
Alhamdulilah, akhirnya sume pastri jadi...hebat gak kami ek...*aksyen*..hahhaaa....mestila...1st tyme buat tibe2 jd...tu pn lps b'susah payah....hehehee
pastri ni antara mknn yg tidak berapa elok untuk kesihatan kita kerana menggunakan byk sgt lemak...mentega la...marjerin la...mcm2 laa...lps tu lapis lagi mentega...fuh byk sgt la saturated fat yer...lps kita buat, baru la kita nampak dgn jelas pembuatan yer...tu pn dh reduce n alter cikit2...ish..ish..ish..

ak b'tuah sbb buat pastri berlapis iaitu apple pie yang memerlukan ak untuk mencanai dan membuat lipatan buku semasa proses menguli...akhirnya jadi jgk walaupun penyediaannya lama dan siap lambat....alhamdulilah...

antara penyediaan pastri yg dibuat ialah biskut raye, karipap ayam, apple pie, chicken pie, n cream puff....

best sgt...sume yer sedap...keep it up my frenzz..congrate to all of u...=)

No comments:

Post a Comment